Formerasthlm.se

Min blogg om hem och trädgård

Mekaniskt ventilerade golv

- Posted in Renovering by

Hjälper mekaniskt ventilerade golv?

Hur bra vi mår beror till stor del på luften. För fuktig luft kan ha skadlig inverkan på vår hälsa och behöver därför kontrolleras innan det blir ett alltför stor problem för de som bor i huset.

En bra ventilation är viktigt för att inte fukt och gaser ska tränga in i byggnaden och orsaka fuktskador i golvet. Risken är då att hela golvet behöver bytas ut. Vid nybyggnation brukar man lägga fuktspärrar för att förhindra just detta, men det är inte lika enkelt att göra det i efterhand. Den enklaste lösningen i dessa fall är att installera ett så kallat mekaniskt ventilerat golv som effektivt avlägsnar den fuktiga luften som sipprar in under huset, innan fukten skadar golvet ovanför.

Idag finns speciella golvsystem som enkelt läggs ovanpå det befintliga golvet utan att behöva någon större renovering. Ett mekaniskt ventilerat golv hindrar att fukt går från marken under till golvet ovanpå och kräver inte någon bärande regelkonstruktion. Det ventilerade golvet vilar helt enkelt direkt på nylonskruvar som fästs i förmonterade bussningar. Denna snabba installation påverkar därför knappt utseendet av rummet och gör att man kan lägga nästan alla typer material ovanpå.

Jag har det senaste året läst på mycket om de här mekaniskt ventilerade golven eftersom det visar sig att vårt hus ligger i riskzonen för att bli fuktskadat. Vi känner alla att det har börjat kännas aningen mer fuktigt och känner den karaktäristiska lukten mer och mer. Därför har jag redan nu kontaktat ett företag som speciellt inriktar sig på olika typer av golvsystem. De verkar väldigt proffsiga och lovade att det inte skulle vara några problem att installera ett ventilerat golv hos oss. Det känns hoppfullt och jag känner att det är ett bra företag som man kan lita på efter allt jag läst mig till på nätet.

Snart är luften ren och frisk hemma igen och familjen kan andas ut!

Bättre luft med mekaniskt ventilerade golv

Poolvärmepump

- Posted in Trädgård by

Vilken poolvärmepump är rätt för oss?

Vi flyttade in i vårt hus för strax 5 år sedan och allt har varit underbart sedan dess! Däremot behövs en del saker rustas upp, En ganska brådskande sak som måste åtgärdas är vår poolvärmepump som slutat fungerat. Det är ingen jättestor kostnad med tanke på hur mycket poolen kostade i sig. Däremot behöver den hålla en lång tid framöver. Att bestämma vilken poolvärmepump man ska välja kan vara komplicerat för det är många faktorer som spelar in.

Storleken på ens pool spelar roll. Hur är poolens isolering? vilken temperatur önskar du ha? Vad är pooltäckningen? Att tänka på är även effekten under höst och vårsäsong, det kan vara smart att välja en större poolvärmepump ifall du är på gränsen mellan två olika modeller i energiförbrukning.

När det kommer till poolvärmepumpar finns det två olika typer. On-off och inverter. Den mest populära modellen är on-off. Som ni hör på namnet finns det en av och på-knapp på denna typen. När den är på går den i full fart och när den är av står den helt stilla. Inte direkt rocket-science, eller hur? En inverter är den modernaste typen. Till skillnad från On-off modellerna så anpassar inverter effekten på värmepumpen utifrån efterfrågan. Enligt mig tycker jag att det är den största fördelen för att det gör att den inte värmer upp mer än vad som behövs under sommaren, kalla sommardagar, vår och höst.

Energibesparing beror i stor del på hur varmt det är där just du bor, och hur varmt vatten du redan har i poolen. Olika värmepumpar utlovar olika mängd energibesparing, därför är det viktigt att du köper en som sparar så mycket energi som möjligt, i längden kommer det gynna dig! Att öka värmen med bara några grader kräver inte lika mycket energi som att värma upp den från start.

Jag hoppas att detta hjälper dig något när du ska välja mellan olika poolvärmepumpar. Jag vet nog vilken typ och modell jag ska välja eftersom jag hittat [ett företag][2] som erbjuder massa olika modeller av poolvärmepumpar som kan vara aktuella för just mig.

Lycka till, och simma lugnt!