Formerasthlm.se

Min blogg om hem och trädgård

Loungemöbler för utehäng

- Posted in Trädgård by

Loungemöbler inför nästa säsong

När man har turen (som vi har) att ha ett hus med en uteplats på baksidan av tomten så vill man naturligtvis nyttja den så ofta som det går. Vi har (eller ja, min sambo har) lagt ett trädäck på baksidan av huset där vi har en nedsänkt bubbelpool samt en liten bastustuga som är ny för i år.

Vi försöker helt enkelt skapa vår egen lilla oas eller SPA-avdelning på tomten. Vilket väl har varit ett lyckokast nu när Covid-19 har gjort det svårt (omöjligt) att åka utomlands på semester.

Eftersom uteplatsen är stället där vi kan slappna och ladda batterierna så är det viktigt för mig att det ser fint ut och att möblerna är av god kvalité, är bekväma och, ja, ser bra ut. Jag vill bli glad när jag går ut och ser vår uteplats och den glädjen hade jag inte känt om det hade stått fula möbler där ute kan jag säga.

Att äga ett hus är dyrt, att bygga en uteplats med trädäck, spa-bad och bastu är dyrt men något som vi har råd med och då vill jag inte börja snåla på loungemöblerna och köpa några kinatillverkade budget möbler från Jula. Har vi tagit alla dessa kostnader fram till nu så vill jag att vi går hela vägen och även lägger lite pengar på snygga och bra möbler. Jag har kollat runt en hel del på loungemöbler på nätet och det finns många som säljer möbler och det finns många märken att välja bland.

Eftersom vi bor i Sverige och inte har samma klimat som nere i södra Europa så var det viktigt för mig att välja möbler från någon som förstår sig på det svenska klimatet och som bygger loungemöbler som klarar av det svenska klimatet.

Detta gjorde att vi till slut bestämde oss för att köpa våra loungemöbler från Hillerstorp.

Vi kommer att beställa en paviljong (vi bor i Sverige och det regnar en hel del) så att vi kan nyttja vår uteplats även om det regnar lite. Sen kommer vi även att beställa två solsängar, ett matbord samt fyra stolar.Vi kommer också att köpa en soffgrupp med en fåtölj och tillhörande bord som vi ska ha lite närmare bastustugan. Det kan vara trevligt att kunna sitta på lite olika platser tänkte jag.

Nu är det bara att vänta in nästa vår och sommar och sen så är det utehäng som gäller här hemma.

Takläggare i Göteborg

- Posted in Hus och hem by

En takläggare vi kan lita på

Det är frågan vi ställer oss just nu. Vårt tak är inte i bästa skick, men inte heller jättedåligt. Vi funderar på att ta hit en takläggare som kan kika på vårt tak. Kanske räcker det med att renovera taket.

Vi bor i Göteborg och jag har letat runt på nätet efter en bra takläggare i området. Fastnade för en takfirma som hade bra rekommendationer och en proffsig hemsida. De hade bra tydlig information på sin sida och bra efter- bilder. Längtar tills vårt tak ser ut sådär som på bilderna. Kanske är lika bra att byta hela taket. Då vet man att man inte behöver göra vid taket på många år.

Man kunde boka hembesök och få en offert, offerten var dessutom gratis. Kan man ju passa på att ta offert på både takrenovering och takbyte. Så kan man sen överväga om ett byte är mer värt pengarna än en renovering av taket. Sen kan man ju alltid göra avdrag för rot. Det blir då mycket lägre kostnad på en så hög summa.

Något jag känner är viktigt är att firman vi anlitar håller hög kvalité. Lägger gärna några tusen extra och får bra kvalité. Samt anläggare som är duktiga och professionella. Att dom har mycket erfarenhet och noggranna med det dom gör. Man kunde få upp till 30-års garanti om man anlägger nytt tak hos den firman jag hittat, vilket låter strålande!

Vi har tegelpannor och det kommer vi att fortsätta med. Gillar tegel som material då det är ett naturmaterial.Tegeltak är inte bara vackert att se på, det håller sig dessutom väldigt bra mot fukt. Det ska hålla bra och länge sägs det.

Den takläggare i Göteborg som jag hittat säger dessutom på sin sida att man kan följa hela arbetet med rapporter och bilder. Att man hela tiden är uppdaterad med vad som sker. Detta känns bra och tryggt att veta. Tror jag ska gå in och boka en offert nu på en gång!

En takläggare i Göteborg som man kan lita på

Hjälp med stubbfräsning i Skåne

- Posted in Trädgård by

Stubbfräsning i vår trädgård i Skåne

Jag och min familj har ett hus med väldigt lummig trädgård. Vi bor på landet och är omringade av mycket träd samt buskar. Vi har en son som är 1,5 år som nu springer runt för fullt på trädgården. De som bodde i huset innan oss fällde en hel del träd som stod i trädgården. Detta resulterar i väldigt många stubbar i trädgården som vår son hela tiden snubblar på och slår sig på.

Vi bestämde oss för att leta upp ett företag som hjälper till att ta bort stubbar mm från trädgårdar och forslar bort dem. Även en del buskar hade vi behövt få bort. Letade runt på nätet efter ett företag som utför just stubbfräsning i Skåne. Hittade ett företag som heter Joshtek som är verksamma i hela Skåne. De verkade väldigt kunniga och erfarna, så jag valde att anlita dem. Det ångrar jag inte en sekund för de var jätteduktiga, snabba, trevliga och försiktiga så att de inte fördärvar något i trädgården.

När de var här och arbetade fick jag även veta att de utför stubbfräsning på ett miljövänligt sätt med moderna maskiner. Efter att de fått upp stubbarna var de duktiga med att få bort all spill som blev på trädgården och göra fint efter sig. Jag trodde att vår trädgård skulle vara kaos efter att de varit här, men det var inte så farligt.

Även en hel del buskar tog de bort. Buskar som var otroligt gamla och säkert funnits där i all evighet. De hade rejäla rötter, men det skötte de galant. Så himla skönt att bli av med dem så att vår son slipper att trilla och slå sig. Nu kan vi göra mer grejer med vår trädgård med. Kanske anlägga en pool, vi får se.

Fick så himla bra erfarenhet av detta företaget, ville dela med mig av detta till andra som kanske är i behov av samma tjänst. De var lätta att ha att göra med, väldigt service minded, de kan även komma på sen eftermiddag/kväll och till o med helger (vilket de gjorde för oss) och det var även väldigt prisvärt.

Söker ni stubbfräsning i Skåne kan jag varmt rekommendera dem:)

Stubbfräsning Skåne Joshtek AB

Bergvärme i Halmstad

- Posted in Hus och hem by

Installation av bergvärme i Halmstad

Jag har länge funderat på att installera bergvärme till vårt hem i Halmstad då jag har hört väldigt mycket bra om det och då jag tycker att vi har alldeles för höga värmekostnader varje månad här hemma.

Flera av mina vänner och kollegor har installerat bergvärme hemma hos dem och alla jag har pratat med angående detta har varit väldigt nöjda med det. Eftersom det sänker ens totala värmekostnader betydligt trots den stora engångskostnaden som krävs för att installera det.

Det som har stoppat mig från att skaffa bergvärme är allt jobb som behövs för att installera den, samt den stora kostnaden som tillkommer vid installationen. Men nu äntligen har jag bestämt mig för att ta tag i saken och investera i bergvärme till mitt hem i Halmstad. Det som behöver göras är att borra ett hål som är 50-200 meter djupt, det är därigenom som energin sedan omvandlas till värme, eller rättare sagt från jordens ytskikt eller från värmen som finns lagrad i berget.

Jag har även funnit en bergvärmepump som är anpassad för det nordiska klimat vi befinner oss i och den ska sköta uppvärmningsbehovet av hela hemmet. Det är en trygg helhetslösning som kan sänka mina uppvärmningskostnader med 80%, vilket jag såklart hoppas på ska bli resultatet av hela det här projektet.

Installationen av vår bergvärme i Halmstad påbörjas nästa vecka och jag ser verkligen fram emot att allt ska bli klart. Det kommer bli så spännande att se hur mycket mina uppvärmningskostnader kommer sänkas och hur mycket jag kommer spara på denna investering i slutändan. Jag hoppas verkligen det kommer vara värt det.

Firman jag anlitat verkar otroligt proffsiga och jag känner att jag är i trygga händer. Har hört mycket bra om dem och hur duktiga samt snabba dem är. Har en bra magkänsla angående dem.

bergvärme Halmstad Sydpumpen VVS AB

Takläggare i Göteborg

- Posted in Hus och hem by

Grymt bra takläggare i Göteborg

För några veckor sedan satt jag på vår inglasade balkong och njöt av solen medan jag drack en kopp kaffe. Tråkigt nog avbröts min trevliga stund när jag råkade kolla upp och såg att det var en stor fläck i taket som såg blöt ut. Jag förstod att det förmodligen var taket som läckte och att fläcken uppstod på grund av detta.

Jag gick upp på vinden för att se efter om det var som jag trodde och tyvärr hade jag rätt. ”Detta blir dyrt…” var det första jag tänkte. Men taket är gammalt och det var på tiden att jag tog tag i detta och byter det.

Jag började direkt kolla efter takläggare i Göteborg, där jag bor. Efter en del research föll valet på en takfirma som verkade vara väldigt duktig och hade många bilder på deras tidigare arbeten som såg mycket välgjorda ut. Dessutom hade de många bra recensioner. Jag bokade därför ett hembesök med dem för att se vad de hade att säga och för att få en offert. Det var en erfaren hantverkare som kom till oss. Man märkte det på sättet han förklarade. Han hade bytt tak många gånger och verkade otroligt duktig på det. Vi båda fick ett bra och tryggt intryck av denna takläggare.

Vi kom överens om ett rimligt pris och de var här i ca 2 veckor för att byta hela vårt tak. Deras service var fantastisk, de var snabba och noggranna. Jag är mycket nöjd med deras arbete och rekommenderar företaget till alla som letar efter en takläggare i Göteborg.

en bra takläggare i göteborg

Installationsgolv

- Posted in Renovering by

Vår butik behövde nytt installationsgolv - snabbt!

I ombyggnationen av lokalen där vår klädbutik skulle huseras var där många delar som vi fick ta med i beaktning. Inte minst golvet. Vi hade en mycket snäv deadline och ville hålla oss inom vår ännu snävare budget, fast inte tumma på det estetiska.

Golv i butik är extra utsatta med vad man hoppas blir mycket trafik så materialval var verkligen viktigt så att det håller sig snyggt över lång tid. Dessutom vill man i butik hålla ljudnivån på en behaglig nivå och där finns akustikgolv som löser detta på ett bra vis.

Vi kom fram till att vår butik behövde installationsgolv vilket är ett samlingsnamn för upphöjda golv. Dessa installationsgolv är rekommenderade för utrymmen som behöver rör, vvs, ventilation och el- och datakablar. Man utgår från golvets befintliga konstruktion och underlag för att sedan kunna avgöra bästa golv. Viktigt med den biten är att man väljer rätt golvläggare som kan sin sak och vi letade rätt på en golvläggare som jobbar med dessa typ av golv, mot deadline.

Företaget vi kontaktade berättade att vi kunde även komplettera deras golvsystem med deras mekaniska ventilationssystem som bygger på kompakta ventilationskanaler kopplade till en frånluftsfläkt som tar bort odör, emissioner, fukt och eventuell radon. Bra miljö för både våra kunder och medarbetare, en självklarhet för oss.

Det bästa med dessa golv är ändå att de inte kräver ny betongplatta eller bärande regelkonstruktion. Ingen gjutning, ingen flytspackling och inget jobb med att regla upp golvet. Därför kunde vi få till ett helt nytt golv rakt igenom hela butiken inom utsatt tid och snyggt blev det. Portarna stod snart öppna för våra första nya kunder och golvet matchade fint resten av den inredningsdesign vi hade jobbat med för att skapa rätt känsla för en upphöjd upplevelse för alla som besöker oss. Golv måhända vara det sista man tänker på när man som kund är ute efter nya kläder. Det är ju trots allt vårt sortiment som vi vill ha fokus på, fast skulle man bedöma golvet vill man att det skall ses som snyggt, behagligt att gå på och ge ett gott helhetsintryck som kan påverka helhetsupplevelsen. Vi rekommenderar verkligen!

bra installationsgolv från Giha

Elektrisk handdukstork

- Posted in Hus och hem by

En elektrisk handdukstork skapar lyxkänsla

Den sista fast ack så viktiga detaljen i vårt nya badrum handlade om punktfärger i form av färgklickar för att skapa en helhet. Möjligtvis skulle vi ha accentfärger tillika kontrastfärger det vill säga bryta helt med badrummets fasta kulörskala som går i beige, sand, mörkt trä och vitt. Fasta kulörskala menas med golv, väggar, tak, möbler, badkar, handfat och wc-stol. Alla dessa har naturfärger helt enkelt.

Funderingar och kreativa idéer Vi funderade på om det räckte med gröna växter som verkligen hör till naturen eller skulle vi även brassa på med lila eller rött eller kanske rosa där man kunde påverka looken med att införskaffa handdukar och badlakan samt badrockar med matchande badrumsmattor? Ja, vi funderade och det var en rolig uppgift och idéerna kom tätt från alla familjemedlemmar, stora som små.

Till slut bestämdes det att vi håller oss till naturfärger och skaffade handdukar och badlakan och badrockar som går i samma kulörskala, och det blev en kulör som går mot sand, beige. Helheten blev slående klockren och skapade ett lugn. Färgklickar fick bli det gröna i alla fräscha växter som trivs bra i badrumsmiljöer, där det på kvällar och nätter är emellanåt släckt vilket innebär att det är mörkt. Vissa växter fixar det och det är ju bra!

När vi trodde vi var klara med allt Då dök nästa projekt upp och skapade ett helt nytt projekt! För hur fult kan det bli med blöta handdukar som hänger här och var eller värre; hamnar på golvet i en hög för någon med omtanke att plocka upp? Handdukar torkar inte alltid snabbt och de avhjälper knappast fukten som förekommer i denna naturligt fuktiga miljö som badrummet är.

Svaret på “blöta-handdukar-dilemmat” stavas elektrisk handdukstork! Vi kontaktade en mycket bra leverantör av bland annat handdukstorkar och i deras egenskap som experter på området hjälpte de oss till rätt handdukstork. Inte visste vi att där var rätt mycket att ta med i beaktning INNAN man köper en handdukstork. Man ska fundera på stil, form och design. Storlek och funktion är också viktiga punkter samt inte minst hur man skall driva den; vattendrift, eldrift eller kombidrift. Vi valde två elektriska handdukstorkar (stor familj!)

Driften då, är det inte dyrt med en elektrisk handdukstork? Njae, där finns tips på hur man kan effektivisera elektriska handdukstorkar. Man ska komma ihåg att se till att där finns bra med utrymmet mellan handdukarna som man hänger upp så att luften kan cirkulera fritt - för det är nämligen den varma luften som handdukstorken genererar som faktiskt torkar handdukar, badlakan och badrockar (och annat som kanske behöver torkas spontant). Dessutom fungerar handdukstorkar som element och värmer och torkar badrummet och med det så försvinner fukten och skapar ett bra klimat. Så på så vis kan det vara ett bra alternativ med elektriska handdukstorkar. Nu gäller det bara att ALLA i hemmet hänger upp sina badlakan och badrockar och det har visat sig att det har blivit en kul grej då alla uppskattar varma, torra handdukar som gör gott, alla dagar i veckan. Lycka!

investera i en elektrisk handdukstork eller två

Uthyrning av möbler

- Posted in Inredning by

Uthyrning av möbler i hela Sverige

Har precis stött på en väldigt bra tjänst som jag inte visste fanns förrän nu. Det finns ett företag som har uthyrning av möbler. Man slipper alltså att köpa nya möbler om man ska flytta någonstans tillfälligt. Jag sökte som en tok efter en lägenhet som var möblerad när jag skulle börja plugga i Göteborg. Jag ville inte köpa en massa nya möbler som jag inte skulle ha någon nytta av sen. Plus att man måste åka till möbelaffärer och shoppa. Hyra släp och kånka upp allt till lägenheten.

Nä jag ville ha en färdig möblerad lägenhet. Då jag inte kunde hitta någon började jag tappa hoppet. Men så såg jag detta fantastiska företag som man istället kan hyra möbler av. Då kan jag hyra en icke-möblerad lägenhet istället och hyra möblerna genom dom. Så otroligt smidigt! Deras uthyrning av möbler var väldigt omfattande med. De hade allt man kunde önska sig till lägenheten.

Man kan hyra allt från säng, soffa, olika sorters bord, stolar, förvaringsmöbler till saker som belysning, mattor, speglar och köksredskap. Det mesta som man kan behöva till en lägenhet helt enkelt. Plus att de levererar möblerna hem till en samt bär upp det till lägenheten. När man inte längre vill hyra möblerna, kommer de och hämtar möblerna åt en. Man kunde även byta möbler om man skulle önska hyra något annat sen.

Denna lösningen är perfekt för mig. Kan tänka mig att det är optimalt för företag som behöver skicka personal som tillfälligt måste bo i en annan stad med. En smidigare lösning för ett sådant företag kan det ju inte finnas. Företaget jag hittat som har uthyrning av möbler heter Furnlease.

Jag har kontaktat företaget som har uthyrning av möbler. Ska bli intressant att se hur detta går till och vad de har för möbler. Jag har valt en omöblerad lägenhet och ser fram emot att få hem möblerna när det är dax. Ska bli kul och intressant att bo samt plugga i Göteborg. Tycker att det är en fin stad med mycket trevligt folk som bor här.

Paviljong till trädgården

- Posted in Hus och hem by

Dags att köpa paviljong

Behöver en paviljong till min uteplats Vi har en trä lagd uteplats på baksidan av vårt hus. Jag skulle inte direkt kalla det för en altan då trädäcket ligger direkt på marken så det är mer som en uteplats där vi har våra utemöbler samt grill och så.

Den svenska väderleken är ju som bekant växlande och har man tur med vädret på sommaren så är det soligt och varmt och har otur så regnar det istället. Oavsett vilken av dessa typer av väderlek vi har så kräver det något slags skydd över matplatsen.

Är det för varmt ute när solen ligger på och gassar så blir det till slut för varmt att sitta ute och äta och regnar det så vill man ju verkligen inte sitta ute och äta.

Därför tänkte jag att vi ska investera i en paviljong för vår matplats på baksidan av huset. Då får man både ett skydd mot solen och mot regnet när man vill sitta ute och äta eller bara umgås.

Fördelen med en paviljong istället för ett parasoll är ju att dels att den täcker en större yta (det finns ju en gräns för hur stor yta ett parasoll kan täcka) men också att en paviljong kan byggas till med väggar av tyg samt även myggnät så att det nästan blir som ett rum utomhus.

Det är ju både bra om det regnar i sidled som det gör ibland och på kvällen när solen har försvunnit och myggen kommer fram.

Jag har tittat på paviljonger från Hillerstorp som jag tycker verkar bra. Det känns som att Hillerstorp säljer kvalitetsprodukter överlag. Min uppfattning är att de säljer bra produkter med bra kvalité gällande materialet och hållbarheten vilket är viktigt med tanke på vårt klimat. Och man vill ju ha en paviljong som håller år efter år.

Jag tror att vi kommer att få mer nytta av vår uteplats om vi köper en paviljong, så det kommer nog bli att vi investerar i en sådan i år. Nu får vi bara hoppas att vi får en fin sommar med mycket sol för jag tar hellre sol en regn alla dar i veckan oavsett om man har en paviljong eller ej.

Mekaniskt ventilerade golv

- Posted in Renovering by

Hjälper mekaniskt ventilerade golv?

Hur bra vi mår beror till stor del på luften. För fuktig luft kan ha skadlig inverkan på vår hälsa och behöver därför kontrolleras innan det blir ett alltför stor problem för de som bor i huset.

En bra ventilation är viktigt för att inte fukt och gaser ska tränga in i byggnaden och orsaka fuktskador i golvet. Risken är då att hela golvet behöver bytas ut. Vid nybyggnation brukar man lägga fuktspärrar för att förhindra just detta, men det är inte lika enkelt att göra det i efterhand. Den enklaste lösningen i dessa fall är att installera ett så kallat mekaniskt ventilerat golv som effektivt avlägsnar den fuktiga luften som sipprar in under huset, innan fukten skadar golvet ovanför.

Idag finns speciella golvsystem som enkelt läggs ovanpå det befintliga golvet utan att behöva någon större renovering. Ett mekaniskt ventilerat golv hindrar att fukt går från marken under till golvet ovanpå och kräver inte någon bärande regelkonstruktion. Det ventilerade golvet vilar helt enkelt direkt på nylonskruvar som fästs i förmonterade bussningar. Denna snabba installation påverkar därför knappt utseendet av rummet och gör att man kan lägga nästan alla typer material ovanpå.

Jag har det senaste året läst på mycket om de här mekaniskt ventilerade golven eftersom det visar sig att vårt hus ligger i riskzonen för att bli fuktskadat. Vi känner alla att det har börjat kännas aningen mer fuktigt och känner den karaktäristiska lukten mer och mer. Därför har jag redan nu kontaktat ett företag som speciellt inriktar sig på olika typer av golvsystem. De verkar väldigt proffsiga och lovade att det inte skulle vara några problem att installera ett ventilerat golv hos oss. Det känns hoppfullt och jag känner att det är ett bra företag som man kan lita på efter allt jag läst mig till på nätet.

Snart är luften ren och frisk hemma igen och familjen kan andas ut!

Bättre luft med mekaniskt ventilerade golv